Návštěvy bytů

Pouhých 15 metrů čtverečních, ale jako ze škatulky!

Od   | 

Dokážete si představit život na 15 m2? Mnoho z nás stěží, už proto, kolika zbytečnými věcmi se často ve svých domácnostech obklopujeme. My vám ale chceme ukázat, že i na tak skromné rozloze bytu, navíc v podkroví, se dá žít klidně i ve dvou. Bez překážek, čistě a moderně.

Takhle vypadala garsonka před rekonstrukcí

Architekti z pařížského designerského studia Batiik zrekonstruovali tuto garsonku k nepoznání. Z původního tmavého a časem omšelého prostoru vykouzlili svěží, moderní a hlavně funkční prostor, který by možná kdekdo vyměnil za ten svůj, větší.

Na místě, kde původně stála kuchyň, oddělená od obývacího prostoru zděnou příčkou, vzniklo dostatek místa pro zvětšení koupelny s toaletou. S nevyužitým koutem pod střechou si designeři hravě poradili a umístili sem malou pracovnu. Díky přilehlému střešnímu oknu je dostatečně prosvětlená a nápady s inspirací se jím jen hrnou.

Samotná koupelna není dimenzovaná pro dvě osoby, které by tu v ranním shonu současně sváděly boj o čas, ale díky bílým stěnám a přírodnímu nábytku, který ostatně dominuje celému bytu, působí přirozeně a čistě. A hlavně prakticky, o což jde v první řadě.

Duchem celé garsonky je nová kuchyň na protilehlé straně od koupelny, kterou architekti umístili na vyvýšenou plochu. Toto „pódium“ zde není jen tak pro nic za nic, ale plní velmi důležitou funkci celého bytu. V první řadě je totiž dokonalým úkrytem pro postel. Každé ráno ji tak stačí zasunout jako šuplík a je ustláno.

A pokud si majitelé chtějí po práci pohovět na kanapi, postel povytáhnou a obývací pokoj snů je na světě. Stěnu pod střechou totiž lemují radiátory, které designeři z estetického hlediska překryli lamelovými pláty. Do rohu pod střešní okno nechali vyrobit policovou skříňku na míru, která má přes den a večer dekorativní význam, v noci naopak slouží jako noční stolek.

V žádném obýváku by neměl chybět konferenční stolek, Nejinak je tomu i tady. Opět je navržený jednoduše, funkčně a minimalisticky tak, aby ladil s celým interiérem. Stejně jako stěny koupelny, které působí v prostoru dokonalým optickým klamem, a koupelnu tak zvětšují, je stolek částečně natřený do barvy půlnoční modři. To, že designeři mysleli na každý detail, dokazuje linie nátěru, která imituje zkosené zdi.

Neméně důležitou roli plní vyvýšené podium, resp. lamelové zábradlí, pro účel stolování. To v sobě ukrývá rozkládací jídelní stůl, u kterého se s přehledem pohostí i čtyři osoby. Průduchy zábradlí zároveň v bytě vytváří větší a otevřenější prostor a dávají průchod dennímu světlu, kterého sem původními střešními okny prostupuje dostatek.

Minimalistické řešení, maximální užitek. Těmito slovy by se dala popsat velká vestavná skříň, která vyplňuje rohovou stěnu u vstupních dveří a poskytuje majitelům dostatečný úložný prostor pro všechny potřebné věci. Botník vyrobený na míru je díky svému zkosenému tvaru praktickým pomocníkem i estetickou třešničkou na dortu.

Zdroj:  Design Milk

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login