Návštěvy bytů

Atypický pozemek nebyl překážkou pro stavbu rodinného domku s pohodlnou a praktickou dispozicí

Od   | 

Tříposchoďový dům se nachází na atypickém pozemku s velkým převýšením. Žije v něm čtyřčlenná rodina, která k řešení nového domova přizvala architekta Luďka Rýznera z ateliéru OK Plan. 

Jedna ze stěn je obložena plechovými díly. Industriální vzhled zjemňují dřevěné prvky.

Jedna ze stěn je obložena plechovými díly. Industriální vzhled zjemňují dřevěné prvky.

“Dispoziční řešení bylo přizpůsobeno svažitosti pozemku. Hlavní obytný prostor, v němž je propojená kuchyň, jídelna a obývací pokoj, je situován do druhého patra, kde navíc nechybí spíž a toaleta. Vchází se sem z příjezdové cesty, logicky je v této úrovni také vjezd do garáže. O patro výš se nachází ložnice manželů, prostorná šatna a koupelna s toaletou,” vysvětluje architekt a dodává, že z ložnice se vychází také na terasu. Dětské pokoje jsou situovány do přízemí. Sousedí s nimi koupelna s toaletou a dále šatna. V této části domu je i technická místnost a sklad. 

Hlavní obytná prostor má obdélníkový půdorys. Nakuchyň logicky navazuje jídelní stůl, dále sedací souprava a na konci místnosti je posezení před krbem.

Hlavní obytný prostor má obdélníkový půdorys. Na kuchyň logicky navazuje jídelní stůl, dále sedací souprava a na konci místnosti je posezení před krbem.

Dřevo versus beton

Základním materiálem v interiéru je dubové dřevo. Vyrobeny jsou z něj podlahy, kuchyně, jídelní stůl a některý další nábytek. “Použili jsme tu poměrně hodně betonu, například jsou z něj stropy. A nechtěli jsme, aby interiér působil studeně. Proto jsme tento na pohled studený prvek zateplili dřevem,” říká architekt Rýzner a dodává, že díky tomuto materiálu si mohli dovolit jednu ze stěn v obývacím pokoji obložit tmavým plechem. Neutrální barevné pojetí hlavního obytného prostoru je okořeněno červeným sedacím nábytkem, který příjemně akcentuje celý prostor.

Krb je obložen stejnými plechovými díly jako stěna vedle.

Krb je obložen stejnými plechovými díly jako stěna vedle.

Ložnicová část je v ryze neutrálním pojetí, převládá dřevo, které je použito dokonce i v koupelně na zemi. “Dřevo v koupelně působí velmi elegantně, v tomto případě jsme stejný materiál použili i na nábytek. Stěny zdobí benátský štuk a světlá mozaika,” ukazuje architekt. Koupelna sousedí s ložnicí manželů, která se nese rovněž v duchu jednoduchosti a elegance. Velkým rohovým oknem v ní mohou majitelé pozorovat nádhernou okolní přírodu. Ostatně to také umožňuje pás velkých oken v polyfunkční místnosti o patro níž. “Chtěli jsme interiér maximálně propojit s exteriérem, proto jsou v přízemí velká francouzská okna, kterými lze vyjít do zahrady. I z horních pater umožňují ateliérová okna krásné výhledy,” dodává architekt.

Na podleze v koupelně manželů ponechal architekt dřevo.

Na podlaze v koupelně manželů ponechal architekt dřevo.

Fotogalerie:

Foto: Iveta Kopicová, Kontakt: OK Plan Architects

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login