Návštěvy bytů

Převrátili dům naruby: Nový interiér, a přitom stále existující původní podmanivá atmosféra

Od   | 

Rozhodnutí pustit se do přestavby vyžaduje někdy hodně odvahy a sil. Když se však do změny pustíte s vervou a najdete ty správné lidi pro spolupráci, máte vyhráno. Přesně tak si počínali majitelé starého domu, kteří jej chtěli a zároveň i museli nechat kompletně změnit.

Dům má přízemí a patro. Poskytuje dostatek prostoru pro pohodlný život. Zdroj: Bradley Van Der Straeten Architects

Stávající řadový dům byl ve špatném stavu, a i když byl uvnitř v přední části plný kouzelných tradičních prvků a vysokých stropů, zadní část na tom byla o poznání hůř a vůbec nebyla spojena se zahradou. Té se také nikdo dlouho nevěnoval, a tak zarůstala a zarůstala… Díky pečlivé práci architektů, kteří dokázali naslouchat přáním obou mladých lidí a zároveň dokázali být upřímní, když něco nebylo úplně reálné, mohl vzniknout domov s upravenou zahradou, jedinečným bočním přístupem a s rohovým posezením u okna i novou zelenou střechou.

Kam pro jídelní židle?

 

Majitelé Ben a Anna nikdy nechtěli nijak rozšiřovat majetek, mít nejmodernější vybavení nebo se koupat v luxusu. Chtěli zkrátka vylepšit místo, kde žijí, aby vypadalo a působilo hravě. Přáli si odvážný, ale zároveň minimální zásah, který převrátí dům naruby a dodá mu vzhled úplně nového interiéru, a přitom stále nechává existovat tradiční hlavní části domu. Jako třeba kouzelný obývací pokoj vymalovaný sluníčkově žlutou, která vykouzlí každému úsměv na tváři. Masivní dřevěná podlaha, stylové křeslo a sedací souprava potažené látkou i oblíbené knihy vás vrátí do minulosti o pár desítek let. Přesto místnost nepůsobí nijak nepříjemně nebo staře. Naopak. Slunečný pokoj vede, jako jeden z mála, na jih, a proto je v něm opravdu dostatek světla. 

Slunečný pokoj svůj název nezískal jen tak. Skutečně máte pocit, jako když jste se ocitli blízko sluníčka. Zdroj: Bradley Van Der Straeten Architects

Řadový dům má něco, co jiné ne. Jedinečnou boční část, která ho odlišuje a dělá z něj něco neobvyklého a atypického. Tento výklenek má na šířku asi metr a architekti dokázali prostor dokonale využít. Zároveň tvorbu pojali jako jedinečnou designovou příležitost. Výklenek navazuje na hlavní místnost a propojuje ji s kuchyní a jídelním koutem. Dá se tudy projít i na terasu, která byla úmyslně vedena na stejné úrovni s domem, aby prodloužila vnitřní prostory a propojila exteriér s interiérem. Nové zděné patio vede až do zeleně hlavní zahrady. Výsadba jako taková není umístěna u bočního vchodu. Tím se stává výraznější cihlové zdivo. I přes severní orientaci je zde dostatek slunečního světla. Odráží se od bílého pozadí na vysoké, texturované cihlové zdi sousedů.

Kterou vybrat pohovku?

 

Sami se můžete přesvědčit, kolik světla do místnosti, kde byla věčně tma, touto úpravou proudí. Rovnou se můžete i pokochat krásnou podlahou, masivním nábytkem a chytře ukrytými radiátory. Kuchyňská linka je sice menší, ale potřeby mladé dvojce zcela naplňuje. Její součástí je i prostorný kuchyňský ostrůvek s umyvadlem a velkým pracovním prostorem. Je umístěn hned u okna, takže nechybí světlo a ani pohled ven. Svěží, barevná, překližková kuchyně vyrobená na míru se vyznačuje hlavně kvalitou i efektivitou. Stejně jako většina nábytku, i vestavěná skříň s policemi vedle pohodlně vypadající lavice s dekorativními polštářky je vyrobena na zakázku. Tento čtecí koutek u okna je sen nejednoho člověka.  

V domě převládá nábytek vyrobený na míru. Zdroj: Bradley Van Der Straeten Architects

Koupelna je udělaná nově, ale v retro stylu, který dokresluje původní styl domu. Zdroj: Bradley Van Der Straeten Architects

Dům je celkově úchvatný, ale koupelna rozhodně hraje jednu z hlavních rolí. Krásně vyladěná do retro stylu, ale rozhodně ne kýčovitá. Výrazná je zelená barva na stěnách, velké kulaté zrcadlo a především nádherná žlutá vana stojící na masivních železných nohách. Celkový efekt doplňuje skříňka stejného designu, kulatá umyvadla a především zlaté umyvadlové a sprchové baterie. Tmavost zelené zjemňují bílé obklady. Mimo vany je v koupelně i prostorný sprchový kout. Koupelna je umístěna v přední části domu, kde se nachází také pracovna s výhledem na zelenou střechu přístavby v přízemí. 

Zdroj: Bradley Van Der Straeten Architects

Fotogalerie:

 

Kam pro obklady a dlažby?

 

 


You must be logged in to post a comment Login