Návštěvy bytů

V minimalistické garsonce si klidně odpočívá na tatami

Od   | 

Předsíň nebo širokou paletu barev byste tady hledali marně. Přesto tento malý byt nabízí mladé majitelce na svých 22 m2 komfortní bydlení s dostatkem úložného prostoru i místem na cvičení, které po návrhářích při rekonstrukci požadovala. 

Klíčem úspěchu celé rekonstrukce byly vysoké stropy, díky nimž se využil každý kout takřka do posledního centimetru. Vestavné skříně pro ukládání šatů a dalších nezbytností určených pro denní použití designeři nadstavili regály, které slouží jako knihovna nebo místo pro dekorace a méně potřebné věci. Materiál v přírodním odstínu skvěle doplňuje stěny i nábytek v bílém provedení a dohromady tato kombinace vytváří v celém bytě příjemný a odlehčený dojem.

Na tak malém prostoru se dají těžko určit jednotlivé obytné zóny, ale díky výklenku, ve kterém najdete hlavní zdroj denního světla, snadno poznáte, kde se nachází obývací pokoj. Na televizi byste se tady dívat nemohli, zato byste si tu mohli příjemně srovnat bolavá záda na sedačce inspirované japonským designem. Vyvýšená tatami pod sebou ukrývá bohatý úložný prostor, kterého není v žádné garsonce nikdy dost.

Na skromný obývák volně navazuje stůl, který majitelka užívá jak při práci, tak při stolování. Designeři pro tento účel vybrali mělkou desku na kovových konzolích, takže se podle potřeby dá přisunout ke stěně nebo rozložit do otevřeného prostoru. Chytrým doplňkem je i otočná, nástěnná lampa, se kterou si majitelka posvítí v jídelně i na rozečtenou knihu v obýváku.

Určitě vám nemusíme napovídat, kam vedou schody z jídelny. I tady totiž sehrál vysoký strop svou úlohu a dovolil pod ním vybudovat skvostnou loftovou ložnici. Dokonce v těchto místech najdete i malou útulnou pracovnu, ve které nechybí stůl s šuplíky i velká křídová nástěnka.

Postel je umístěná v opačném rohu a sami uznáte, že byste se tady nejradši hned zachumlali do peřin nebo se ponořili do vaší oblíbené detektivky.

A kdepak majitelka asi vaří? Přímo pod loftovou ložnicí, resp. pracovnou. Kuchyň je zařízená ve stejném duchu, jako celý byt, světlým nábytkem v čistých, jednoduchých liniích, doplněných policí v přírodním odstínu. Vzhledem k tomu, že se kuchyní do bytu vchází, byla šedivá dlažba praktičtější volbou než dřevěné parkety.

Koupelna s toaletou je v těsné blízkosti kuchyně a vstup do této místnosti rámuje zárubeň ve stejné barevné i materiálové úpravě jako police v kuchyni, podlaha v obytné místnosti, knihovna nebo tatami.

Jak už bývá v koupelnách malých bytů zvykem, je i tato obložená světlými kachličkami, které místnost příjemně prosvětlují. O dvojnásobné optické zvětšení místnosti se stará kosmetická zrcadlová skříňka zavěšená přímo proti velkému nástěnnému zrcadlu.

Zdroj: A Little Design

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login