Zahrada

Klíčivost osiva

Od   | 

Dlouhým skladováním ztrácí osivo svou klíčivost, proto bychom ji měli u starších semen i u semen získaných z vlastní sklizně přezkoušet.

Naklíčená pšenice

Naklíčená pšenice

Test klíčivosti nám napoví, jaké množství osiva budeme v nadcházející sezoně potřebovat. Klíčivost osiva zjistíme tak, že vysejeme do misky například na navlhčenou vatu, či vrstvičku čistého říčního písku určité množství semen, buď 100, 50, 20 či jen 10 semen. Semena vmáčkneme do substrátu do poloviny jejich výšky, drobná semínka jen na substrát položíme. Semena se nesmí navzájem dotýkat. Substrát udržujeme přiměřeně vlhký, napomůžeme si tabulkou skla, kterou přikryjeme misku s osivem, teplota by se měla pohybovat okolo 20 °C. Některá semena potřebují při klíčení tmu (cibule, okurka, salát, meloun a další). Přibližně po 14 dnech by měla být semínka naklíčená. Pokud je klíčivost vyšší než 75 %, pak ji považujeme za dobrou, osivo s klíčivostí nižší než 25 % raději vyhodíme.

 

 

 

 

Klíčky slunečnice
Klíčky slunečnice

Klíčivost je u různých druhů zeleniny odlišná:

1-2 roky: pastiňák, černý kořen, pažitka, pórek

2-3 roky: kuchyňská cibule, petržel, kopr, špenát

3-4 roky: čekanka, zelí čínské a pekingské, fazol, mrkev, paprika, celer, salát, hrách, bob zahradní, rajčata, polníček, řeřicha

4-5 let: květák, lilek, kapusta hlávková a růžičková, brokolice, červená řepa, meloun vodní, ředkev, ředkvička, čekanka

5-8 let: okurky, meloun cukrový, tykev.

 

 

 

 

Text: Věra Bruknerová, Foto: CanStockPhoto

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *