Návštěvy bytů

Klasický byt jako z paneláku proměnili v příjemné moderní bydlení

Od   | 

Původně to byl klasický byt, který by vás ničím nezaujal, jen tím, co mnoho zná ze svého dětství v panelákovém bytě. Málo místa, málo světla, skříně od podlahy ke stropu, aby bylo kam dávat dečky po babičce. Majitelé to tak nechat nechtěli a svůj tři plus jedna vyšperkovali tak, že se stal důstojným a pohodlným bydlením, schopným dlouhodobě plnit proměňující se nároky rodiny.

V úzké chodbě není místo pro stoličku, velmi elegantně ji proto majitelé začlenili už do obytného prostoru, a to v podobě tohoto sezení. Zdroj: Estúdio BRA

Zejména bylo třeba vybourat mnoho nepotřebných příček, které postaru dělily kuchyni, obývací pokoj a chodbu tak, aby vznikl velkorysý, vzdušný a světlý multifunkční prostor, krásně a účelně prodloužený na nově prosklenou lodžii. V prostoru tak vzniklo společenské jádro bytu, kde se všichni sejdou a popovídají si o proběhlém dni. Děti i rodiče se poté mohou odebrat do svých ložnic, které zůstaly zachovány jako samostatné  pokoje poskytující dostatek soukromí. Do budoucna, až jednou děti vylétnou z hnízda, rodiče si budou moct dovolit třeba i samostatnou pracovnu.

V barvách přírody 

U vstupu do bytu nás zaujme jádro, ukrývající hygienické zázemí. Je totiž vtipně a přitom pohledně a příjemně odděleno a vymezeno dřevěným obložením. To je však provedeno tak jemně a decentně, že si nepřipadáme jako v chalupě strýce, holdujícího myslivosti, ale cítíme se naopak spjati s přírodou a jejími materiály a strukturami. Tento dojem podporuje i uměřená barevnost, přelévající se od dřeva k tónům písku, kamene či ovčí srsti. Žádoucí, na veselou notu hrající kontrast zajišťují drobnosti, jako polštářky nebo květináče. Naproti sedačce je stěna, rovněž v provedení s dřevěným obložením, s šikovně včleněným úložným prostorem. Jeho část se navíc proměnila ve stylové sezení v sytě modré barvě, které na sebe strhuje zaslouženou pozornost. Díky své blízkosti k vchodovým dveřím se může stát prvním místem, kam obyvatel znavený celodenním vytížením na chvilku usedne, než se sebere k dalším obvyklým činnostem po příchodu. Atypický konferenční stolek vnáší do jinak jednoduchého a vcelku klasického interiéru tolik potřebný prvek dynamiky, svěžesti a překvapení.

Za dřevěným obložením stěny se skrývá jádro bytu. Je tu toaleta a koupelna. Zdroj: Estúdio BRA

Retro nota bytu sluší 

Obývák je protažen do jídelny, kterou tvoří stůl s židlemi se světlým čalouněním. Celek doplňuje šedé závěsné svítidlo výrazného tvaru. Lakované nohy jídelního nábytku i tón zvoleného dřeva hrají mírně na „retro“ notu, což interiéru velice sluší. Tento dojem se násobí při pohledu na kontrast s modrou barvou, použitou v kuchyni. Zde však jakákoliv podoba se dobami dávno minulými končí. Celek působí moderně a nadčasově. Části příček mezi kuchyní a obývákem musely zůstat na místě kvůli statice bytu, a tak stáli architekti před nelehkým úkolem i tak propojit kuchyni co nejvíc s hlavním multifukčním prostorem. Dokázal to především kuchyňský ostrůvek, nebo chcete-li, „okénko“, díky kterému se prostory mísí a není daleko z kuchyně na stůl. Výzdoba v podobě moderních fotografií dodává prostoru šmrnc.

Dispozice neumožnila přímou návaznost kuchyně na obytný prostor, díky “oknu” je majitelé ale vnímají. Zároveň může žena snadno podávat jídlo. Zdroj: Estúdio BRA

 Z nevhodného prostoru získali maximum 

V kuchyni nebylo moc na výběr, co se prostorové dispozice týče. Musela se vejít do úzké, dlouhé „nudle“, tak typické právě pro dřívější byty. Z minima možností zde ale bylo dosaženo maxima efektu. Nádherný tón modré barvy ladí s přírodními tóny ve zbytku bytu, i s bílou barvou, použitou na spodku kuchyně. Světlé vestavěné spotřebiče neruší až zářivě čistý a světlý dojem, který v nás kuchyně vyvolává. Pracovní i úložný prostor je zde dostatečný a výhodou jsou také dva dřezy s baterií, takže v kuchyni mohou bez problémů vařit a pracovat dvě osoby vedle sebe, aniž by se strkaly u jednoho dřezu. Dlažba se jako jednotící prvek vine celým bytem a svým jemným tónem nádherně doplňuje zvolenou barevnou kompozici. Netypicky řešené podhledy zaujmou a jsou dalším prvkem, který výrazně pomáhá kuchyni odlišit od jiných a dát jí svébytný glanc.

Pračku začlenili majitelé do kuchyně. Zdroj: Estúdio BRA

Netypický půdorys dal vzniknout zajímavé koupelně 

Koupelna má netypický, zkosený tvar, ale ničemu to nevadí, vešlo se do ní všechno podstatné včetně dostatečně velkého sprchového koutu a úložných skříněk. Jedna z nich má na sobě zrcadlo a díky LED podsvícení se stává designovým skvostem celého prostoru, který dokáže díky světelným efektům účinně opticky zvětšit. Baterie v moderním hranatém tvaru ladí s netypickým půdorysem koupelny. Decentní mozaikové obklady záměrně zůstávají v pozadí a nijak na sebe nestrhávají pozornost již tak dosti výrazného prostoru.

I s neobvyklým tvarem koupelny se majitelé popasovali na jedničku. Zdroj: Estúdio BRA

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login