Architektura a design

I v Torontu se může rodina dusit

Od   | 

V Rowhouses v Torontu v centrální čtvrti Summerhill se nachází řadové domky postavené v 19. století pro původní dělnické obyvatelstvo. Nejsou zvlášť prostorné a jejich typická veranda je už také “pasé”. S tím vším se majitelé jednoho z domků rozhodli skoncovat. Nechtěli se totiž nadále dusit.

S pomocí architektů z kanadského studia Aleph-Bau se rozhodli domek rekonstruovat tak, aby odpovídal současným požadavkům na bydlení a samozřejmě i jejich životnímu stylu. Zároveň chtěli domek zvětšit a zmodernizovat, aby reagoval na současnou moderní architekturu. 

Z leteckého pohledu je bezvadně vidět, jak je nástavba na domě posazená.

Z leteckého pohledu je bezvadně vidět, jak je nástavba na domě posazená.

Ke dvěma podlažím přibylo třetí, které od hlavní silnice není vidět, takže nenarušuje vzhled, zato poskytuje více prostoru k bydlení. Původní červené cihly jsou nově natřeny bílou barvou, která se perfektně hodí k nástavbě z vlnitého hliníkového obložení. Výsledkem je moderní stavba výrazně nenarušující celkový ráz a poskytující dostatek prostoru k bydlení čtyřčlenné rodiny.

Ze zahrady je vidět nástavba domu. Díky použitým materiálům příjemně koresponduje z původní stavbou.

Ze zahrady je vidět nástavba domu. Díky použitým materiálům příjemně koresponduje z původní stavbou.

Moderní interiér na nevelkém půdorysu

Půdorys domu není velký, proto architekti navrhli mnoho úložných prvků skrytých za posuvnými dveřmi, které při otevírání nepřekážejí. Výsledkem je jednoduchý prostor, kde je dostatek místa pro žití, a který je protkán od podlahy až ke stropu zajímavým schodištěm. Přestože je na původním místě a s novou konstrukcí i použitými materiály, návštěvník má pocit, jako by tu bylo v této podobě odnepaměti.

V přízemí se nachází společenský prostor. Odtud se vchází i do zahrady

V přízemí se nachází společenský prostor. Odtud se vchází i do zahrady

V úrovni se zemí schodiště opticky vymezuje funkce prostoru a rozděluje ho na dvě části. V jedné je kuchyně s jídelním stolem, na druhou stranu je situována sedací souprava, odtud se také vychází ven do nevelké zahrádky. O úroveň níž je původní sklep proměněn v prostornou předsíň s šatnou pro boty, kabáty a bundy. Nadzemní patra jsou soukromá a nacházejí se tu ložnice a příjemná koupelna, ze které se vychází na terasu.

Koupelnu zdobí stěna z živých květin

Koupelnu zdobí stěna z živých květin

Fotogalerie:

Připravila: Lenka Zahradníková, Foto: Aleph-Bau

Související články:

Rodinný dům na léto

Víkendový dům pro radost a relaxaci

Byt s výhledem na milánskou katedrálu

Byt s vanou v kuchyni

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *