Architektura a design

Dům, ve kterém se z velké části bydlí pod terénem. A bydlí se úchvatně!

Od   | 

Na úctyhodných 5 000 m2 vznikla nevšední dvoupodlažní budova, která na první pohled působí jako podzemní technická nebo vodohospodářská stavba. Při druhém pohledu však návštěvník zjistí, že větší část stavby je ukryta pod terénem. Samozřejmě záměrně.

Vstupní prostor a přístupová pěší rampa, profil svislých rovnoběžných železobetonových stěn, vlevo horizontální velkoplošné prosklené plochy do kuchyně, přípravny jídel a ranní jídelny, v popředí plochy střiženého anglického trávníku, v pozadí zelené plochy náspů mezi svislými zkosenými stěnami.

Architekti z kanceláře A-Cero tímto postupem zajistili hned několik důležitých funkcí. V první řadě dopřáli majitelům větší soukromí, dále zařídili ochranu proti přehřívání vnitřních prostor a v úvahu vzali i ekologii a nechali porůst zelení náspy a vodorovné střešní plochy. Dům se zastavěnou plochou 1 600 m2 se nachází na předměstí španělského Madridu. Svojí funkčností, reprezentativností, užitnou plochou, kvalitou standardů a rozlohou pozemku plní funkci spíše vícegenerační nebo rezidenční vily. Bydlí tu ovšem pouze jedna rodina.

Oddělené zkosené kvádrové hmoty obytných apartmánových prostorů z probarvovaného pohledového betonu, velké prosklené posuvné okenní rámové otvory, v interiéru jednotlivé prostory rodinných apartmánů a noční zóny.

Zahrada pozemku obsahuje kromě dostatečného množství střední a vysoké zeleně i velkou plochu nízké stříhané zeleně a také jezírko s fontánou. Přístup a příjezd k domu je zajištěn pomocí dlouhých zpevněných ramp ze západní strany pozemku. Hlavní obytné prostory jsou orientovány východním směrem do zahrady a jsou rozšířeny opticky i fyzicky do exteriéru díky velkým venkovním terasám o celkové ploše 166 m2. Netradiční prostorový konstrukční systém je vytvořen z dlouhých, svislých, rovnoběžných, do terénu zapuštěných, železobetonových stěn z pohledového betonu.

Severovýchodní pohled ze zahrady po západu slunce na hlavní hmotu stavby z pohledového betonu, vnitřní společenské prostory a venkovní terasu, v popředí zatravněný povrch, terasové řešení terénních rozdílů, vpravo průhled na příjezdovou rampu sloužící pro přístup do suterrénních prostor a zásobování.

Čtyři provozy

Vstup do hlavního vchodu domu zajišťuje čtyři metry široká osvětlená dlážděná rampa. Tento prosklenný vstupní reprezentativní prostor, který je ozvláštněn dvěmi malými zelenými atrii, tvoří těžiště domu a rozděluje vnitřní prostory na čtyři základní provozy.

První provoz, umístěný v severozápadní části stavby, tvoří prostory obslužné, a to především byt pro hospodyni o celkové velikosti 44 m2, kuchyně, přípravna jídel a ranní jídelna o celkové ploše 71,5 m2.

Kuchyň a atypová ostrůvková přípravna jídel v bílém laku se stropní zavěšenou a mírně dekonstruovanou digestoří v černém laku, obvodový vestavěný kuchyňský mobiliář včetně zařizovacích předmětů a odkladní prostory v černém laku, technický stropní podhled s osvětlením v bílé barvě, lesklá litá podlaha v bílé barvě.

Druhý provoz, situovaný v severovýchodní části stavby, je tvořen obytně-společenskými prostorami, a to především obývacím prostorem s krbem a sezením pro 16 osob o celkové ploše 92 m2, velkou jídelnou pro 12 až 14 osob o celkové ploše 45 m2, malým noční barem, salonkem s biliárem a knihovnou o celkové ploše 42,5 m2. Všechny tyto prostory jsou mezi sebou propojeny , a to včetně velké venkovní terasy, kde se nachází další místa k posezení, stravování nebo odpočinku

Hlavní společenský prostor s krbem a sezením pro 16 osob, vlevo průhled do jídelny a venkovní terasy.

Třetí provoz, situovaný v jihovýchodní části stavby, je tvořen soukromou vícegenerační obytnou a noční zónou, a to především šesti oddělenými apartmánovými prostorami, určenými pro ubytování, spaní a hygienu jednotlivých členů rodiny, nebo pro návštěvy. Najdeme zde hlavní apartmán pro rodiče o celkové ploše 75 m2, který je tvořen ložnicí a obytným prostorem o ploše 29 m2, oddělenou šatnou pro muže a ženu a zdvojeným hygienickým zázemím. Ostatních pět apartmánových prostorů o celkové ploše 40 m2 je tvořeno ložnicí a obytným prostorem, šatnou a vlastním hygienickým zázemím.

Majitelé se rádi obklopují uměním.

Čtvrtý provoz, situovaný v jihozápadní části stavby, tvoří prostory volného času. Jsou zde umístěny především sportovní a relaxační prostory, jako je bazén o rozměrech 9,5 x 5 m s odpočinkovým prostorem a fitness s lázní o celkové ploše 37,5 m2. Najdeme zde také prostory kulturní a společenské, jako je otevřená prosklenná klubovna o celkové velikosti 25 m2 a zatemněný prostor domácího kina pro 10 až 15 osob se stříbrným plátnem a data projektorem o celkové ploše 25 m2.

Většina vnitřního zařízení je vyrobená na míru prostoru. Architekti používali méně obvyklé materiály, což činí výsledek efektnější.

V suterénu, do kterého vede 20 m dlouhá a 5 m široká venkovní komunikační rampa, najdeme kromě technického zázemí stavby včetně bazénu, strojovny vzduchotechniky a klimatizace a také velkého skladovacího prostoru o velikosti 63 m2 převážně garážový prostor pro 4 osobní automobily a 1 stání pro dodávku. Je zde také umístěno bezpečnostní a kamerové centrum, včetně ostrahy. Na venkovní rampu navazuje další sklepní prostor, určený pro skladování zahradního náčiní, sekaček a zahradního nábytku.

Celková zastavěná plocha objektu je 1 600 m2. Toto netradiční minimalistické architektonické řešení domu v sobě skrývá prostory, které nepochybně splňují požadavky vysokého obytného komfortu.

Fotogalerie:

Foto: Archiv A-Cero Architects

You must be logged in to post a comment Login