Architektura a design

Rodinný dům, ve kterém se maximálně využívá sluneční energie

Od   | 

Nedaleko Vídně se nachází jeden ze šesti experimentálních aktivních domů stavěných v rámci projektu Model House. Na dům byly kladeny velmi vysoké nároky v oblasti řešení jak technologií, tak exteriérových i interiérových detailů, které jsou velmi zdařilé navzdory velmi vysokým nákladům na realizaci.

Krytá parkovací stání nejsou součástí domu.

Krytá parkovací stání nejsou součástí domu.

Koncept vyšel ze soutěže mezi devíti vybranými rakouskými architektonickými kancelářemi. Vítězem se stala Hein-Troy. Zadání bylo zaměřené na energeticky ekologický aktivní dům s minimálními emisemi CO2 a možností použití šikmé střechy. Projekt byl dále podporován vědeckým pracovištěm na Donau Univerzitě v Kremži a institutem pro zdravé a ekologické stavění. Na první místo bylo kladeno využití denního osvětlení a oslunění nejen pro zlepšení kvality bydlení, ale také pro využití solární energie.

Terasa je zapuštěná do půdorysu domu.

Terasa je zapuštěná do půdorysu domu.

Dům je umístěn na svažitém pozemku a využívá strategicky orientaci nejen kvůli atraktivním výhledům do krajiny směrem k Vídni, ale především kvůli nejvýhodnější poloze vůči slunci. Byl vypracován počítačový i fyzický model domu pro simulaci přirozeného osvětlení a energetickou výhodnost.

Aktivní dům je založen na třech základních energetických principech. Prvním je využití přirozeného oslunění a ohřev místností a následného přirozeného větrání a chlazení, druhým principem je využití solární energie pro ohřev teplé užitkové vody a zároveň přeměnu na elektrickou energii a třetím využití geotermální energie pro vytápění budovy. Dále budova využívá  ekologické stavební materiály, jako jsou například dřevěné konstrukce.

Na jihovýchod navrhl architekt terasu, která je díky architektonickému řešení zasunutá do objektu. Velké okno v patře pouští do chodby dostatek denního světla.

Na jihovýchod navrhl architekt terasu, která je díky architektonickému řešení zasunutá do objektu. Velké okno v patře pouští do chodby dostatek denního světla.

Nekonvenční architektonické tvarové řešení domu, které je vidět na první pohled, tvoří asymetrická sedlová střecha umožňující větší možnost využití bočního slunečního osvětlení do prostoru obytných místností pomocí velkých kubusových světlovodů.

Součástí tvarového řešení je také polozapuštěné atrium, které je možné nejen vizuálně propojit s obytnými prostory v přízemí. Hlavní fasáda je orientována směrem ze svahu, který je přístupný z úrovně podzemního podlaží. Zde je kromě technického zázemí budovy umístěn prostor pro denní pobyt, který je možný v letních měsících propojit s exteriérem.

Hlavní vstup z ulice má praktické zádveří, jehož provedení ladí s dřevěným fasádním systémem.

Hlavní vstup z ulice má praktické zádveří, jehož provedení ladí s dřevěným fasádním systémem.

V přízemí se nacházejí hlavní obytné místnosti, jako jsou obývací prostor s jídelnou a velkým relaxačním letištěm, kuchyně s příležitostnou jídelnou a terasa. Patro obsahuje noční zónu, dva obytné pokoje se samostatnou koupelnou a hlavní ložnicí se šatnou a koupelnou pro rodiče. do patra se vstupuje po elegantním jednoramenném dřevěném schodišti, ukotveném po jednotlivých stupních do bočních stěn. Celková zastavěná plocha domu je 180 m2, přičemž celková obytná plocha třípodlažního objektu činí 350 m2.

Fotogalerie:

Text a foto: ing. arch. Jan Zahradník

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login