
Články
Co raději nikdy nemrazit? Tyto potraviny vám zničí chuť i náladu
Mrazák je skvělý pomocník, který dokáže výrazně prodloužit trvanlivost potravin a ušetřit vám mnoho starostí. Přesto je důležité vědět, že ne všechny potraviny se k mražení hodí. Některé ztratí po rozmrazení chuť, strukturu nebo se stanou zcela nepoživatelnými. Podívejme se proto na přehled těch, které byste do mrazáku ukládat rozhodně neměli.
Zelenina s vysokým obsahem vody
Listová zelenina (například hlávkový salát, rukola či špenát), okurky nebo rajčata jsou na mražení velmi citlivé. Po rozmrazení se změní na vodnatou hmotu bez chuti a původní struktury. I proto je do mrazáku raději nedávejte. Konkrétně okurky a rajčata byste neměli dávat ani do chladničky.
Co naopak mrazit můžete: Hrášek, fazolky či mrkev snášejí zmrazení dobře.

Každé ovoce a zelenina reaguje na teplotu jinak. Zatímco okurky, papriky či jahody milují chlad a nejlépe se jim vede v lednici, banány nebo již zmíněná rajčata v chladnějším prostředí ztrácí svou ideální chuť. Zdroj: Pexels
Měkké sýry
Měkké a čerstvé sýry, jako jsou ricotta, tvaroh, mozzarella či cottage, mražení nesvědčí.
Po rozmrazení se oddělí voda od zbytku hmoty a vznikne vám drobivá, nehezká hmota. A při pohledu na ni vás rozhodně přejde chuť.
Výjimky však existují: Tvrdé sýry (např. gouda, eidam, čedar) lze zamrazit, i když může dojít k lehké změně jejich struktury.
Vejce ve skořápce
Syrová vejce ve skořápce nikdy nezamrazujte. Voda uvnitř se při mražení rozpíná a skořápka praská. Výsledkem je zkažené vejce a nepořádek v mrazáku. Pokud potřebujete vejce zmrazit, nejprve je rozklepněte, lehce prošlehejte a uložte do vzduchotěsné nádoby. Mrazit byste neměli ani neloupaná vejce natvrdo. Loupají se špatně i normálně, natož s kusy ledu.
Syrové brambory
Brambory obsahují velké množství vody a škrobu, což při zmražení způsobuje, že po rozmrazení změknou, zesklovatí a jsou nevhodné ke konzumaci. Bramborové pyré nebo hotové pokrmy z vařených brambor je možné zamrazit bez větších problémů.

Brambory potřebují tmu, chlad a správnou vlhkost.
Zdroj: Pixabay
Krémové omáčky a polévky
Omáčky a polévky se smetanovým nebo máslovým základem mají tendenci se po rozmrazení srážet a oddělovat. Výsledkem je nevzhledná a chuťově narušená hmota.
Čerstvé ovoce určené k přímé konzumaci
Jahody, melouny nebo hroznové víno po rozmrazení výrazně ztrácí svou původní konzistenci a stávají se měkkými a vodnatými. Nicméně platí, že mražené ovoce je skvělé do smoothies, pečení nebo na přípravu džemů. A pokud vám nevadí jíst mražené hroznové víno, je to skvělé letní osvěžení.
Zdroj info: thespruce.com, nchfp.uga.edu
You must be logged in to post a comment Login