Návštěvy bytů

Byt s pouhými 20 m2 byl pro architekta výzvou: Vyzkoušel řešení, která by “standardní” klient nepřivítal

Od   | 

Byt v industriálním stylu v tmavších tónech spojuje praktičnost a estetiku. Architekt dokázal do malého bytu zakomponovat veškeré důležité prvky, nezbytné pro pohodlné bydlení, ale i staré kolo, které použil místo obrazů. Stejně jako většina rekonstrukcí, i tato byla doprovázená obtížemi, které se ve výsledku podařilo s úspěchem vyřešit. 

Škrábaná omítka ukazující nánosy historické výmalby a zavěšené kolo jsou originálními doplňky bytu. Zdroj: Studio Reaktor

Cílem profese architekta je v maximální možné míře splnit veškeré požadavky a přání klienta. Architektura je velice odborná, ale i kreativní profese. Nicméně majitelé mnohdy vyžadují již zavedené metody úpravy interiéru. Architekt se v tomto případě rozhodl na vlastním bytě vyzkoušet taková řešení, která by “standardní” klient zpravidla nepřivítal. Vypovídá o tom třeba jízdní kolo na zdi, knihovna z obyčejných křížků, černá barva v 20 m2 bytě nebo sklo v nevelké koupelně. Risk v mnoha v případech přináší zisk a zde se skutečně vyplatilo zariskovat. Malý a stylový byt s veškerými funkčními prvky interiéru přinesl kýžené ovoce.

Linie polic kopíruje linii schodiště. Zdroj: Studio Reaktor

Projekt “na černo” a soudní řízení

Rekonstrukce si mnohdy vyžaduje řadu byrokratických obstrukcí a společnou dohody s ostatními vlastníky, pokud se zasahuje do dispozice bytu, nosných částí či společných prostorů. Ani tato rekonstrukce se neobešla bez potíží. Pro důmyslnější dispozici bylo zapotřebí posunout otvor v nosné stěně o 40 cm. Navrhnutý projekt společně s oficiálním a kladným vyjádřením statika byl všemi sousedy zamítnut. Architekt se rozhodl provést projekt „na černo“, přičemž nepovolená úprava byla odhalena mezi sousedy. Tím započalo soudní řízení doprovázené pokutou z úřadu, které probíhalo 2 roky. Architekt následně dostal možnost osobně představit svůj projekt všem sousedům, kde mohl odborně doložit nezávadnost úpravy dispozice bytu. Potíže byly zažehnány a se sousedy již panují pouze vřelé vztahy. Ruku k usmíření přispěl i truhlář, který repasoval vstupní dveře na dvorek v rámci společných prostorů objektu.

V kurzu jsou senzorové kuchyňské baterie

Futuristické řešení dispozice bytu bez omezení pohybu

Investice do malých bytů je atraktivní především pro mladé lidi, kteří byt považují za nezbytné zázemí k životu. A nevelké rozměry, v tomto případě 20 m2, přímo vybízí trávit čas venku a užívat si život plnými doušky. Ovšem i přes tyto atributy majitel potřebuje úložný prostor, pohodlné místo k přespaní, kuchyňku a koupelnu. Veškeré požadavky se podařilo do bytu vměstnat bez pocitu jakéhokoliv omezení pohybu. Schody, knihovnu tvořenou z dřevěných křížů a toaletní skříňku vyráběli truhláři na míru prostoru. Zbylý nábytek byl pořízen v obchodním domě se skandinávským nábytkem, který je známý především pro svou finanční dostupnost.

Koupena je pouze za skleněnou příčkou. Zdroj: Studio Reaktor

Jednotlivé prvky interiéru tvoří komplexně funkční řešení. Byt sestává ze zemitých a přírodních tónů světlé i tmavé barvy. Schody disponující úložným prostorem kompenzují klasickou skříň. V horní části se nachází spací prostor lemovaný nerezovou sítí, která nahrazuje zábradlí. Síť propouští dostatek světla, opticky provzdušňuje prostor, a především je naprosto bezpečná. Architekt zvolil vzdušné řešení i v případě koupelny. Skleněná stěna s industriálním zdobením drátů poskytuje denní světlo i v prakticky řešené koupelně. Betonová skořápka umyvadla, tmavé tóny koupelnového obkladu a sprchový kout na úrovni podlahy skýtá prostor přímo vybízející k relaxaci. Masivní dubovou podlahu doplňuje škrábaná omítka, která odkrývá prastaré barevné nánosy až 100 let zpětně. Detaily dotváří celý obraz bytu, proto zde nechybí ani vkusné keramické zásuvky a vypínače. Skládané zavěšené kolo nad pohovkou představuje neotřelý doplněk, ale také praktické řešení pohybu po městě.

Byt jakožto součást atraktivní čtvrti a historického objektu

Byt se nachází v 1. nadzemním podlaží směrem do vnitrobloku. Součástí činžovního domu je travnatý dvorek, který slouží k užívání všem vlastníkům a nájemníkům zástavby. Dům si zachoval originální historické prvky jako jsou obklady, štuky a impozantní dlažba s litinovým zábradlím. Zvonky k bytům zde stěží pohledáme. Pokud chceme navštívit souseda, je třeba použít klepadlo na dveře.

Drátěná síť slouží nejen jako designový doplněk, ale také jako bezpečná ochrana místo typického zábradlí. Zdroj: Studio Reaktor

Zdroj: Studio Reaktor

Fotogalerie:

Kam pro sprchový kout?

 

 


You must be logged in to post a comment Login