Návštěvy bytů

Bydlení pro náročné

Od   | 

Když se manželé rozhodli pro stavbu rodinného domu, už přesně věděli, co chtějí. V jednom domku už žili a nyní se rozhodli pojmout svůj domov zcela nově. Jejich nároky byly vysoké a připomínky velmi praktické.

Nádherný rodinný dům se nachází v mírně svažitém pozemku s úctyhodnou rozlohou 10 000 m2. Sestává ze tří pater, přičemž ve spodním, které je z části v zemi, se nachází technické zázemí včetně prostorných garáží. Po schodech nahoru se návštěvník dostane do srdce domu, které je opticky rozděleno na tři zóny. Půdorys domu je ve tvaru písmene L, přičemž do jedné části byl navržen bazén, fitness a sauna. “Odtud se může prosklenými francouzskými okny vyjít přímo do zahrady. Celý dům je koncipovaný tak, aby bylo možné ho v letních měsících maximálně propojit se zahradou,” říká architekt Aleš Lapka ze studia ADR. 

Jídelna se nachází v blízkosti kuchyně a i ona je opticky vymezena.

Jídelna se nachází v blízkosti kuchyně a i ona je opticky vymezena.

 

Po schodech nahoru

V druhé části podlaží se kromě pokoje pro hosty s vlastní koupelnou a samostatnou toaletou nachází velkorysý polyfunkční prostor, kde je, jak bývá zvykem, kuchyně, sezení, jídelna a relaxační část. Vše je ovšem uspořádáno poněkud netradičně. “Majitelé si přáli zóny opticky vymezit, tak aby se slyšeli, ale aby bylo jasně patrné, zda jste v jídelně, nebo obývacím pokoji,” říká architekt Lapka a dodává, že jedním z přání bylo také propojení malým nákladovým výtahem mezi garáží a kuchyní. “Když přijede majitelka domů, může poslat těžký nákup přímo ke spížní skříni.” 

Poslední patro je ryze soukromé a sestává pouze z jedné části písmene L. Půdorys je tedy obdélníkový. I tato část je opticky rozdělena, a to na zónu manželů a dětí. Rodiče zde mají ložnici s vlastní koupelnou a prostornou šatnou, nechybí pracovna s výhledem do zeleně. Na druhé straně se nachází pokoje jejich dvou dětí, které mají k dispozici svou koupelnu a samostatnou místnost na ukládání hraček i sezónního oblečení.

Nároční, ale nohama na zemi

Na zařízení nového domova měli majitelé vysoké nároky. Požadovali zejména kvalitní výrobky od renomovaných firem a podstatnou roli hrál i design. “Majitelé mysleli na všechno, a tak je tu předpřipravená i šachta na osobní výtah, až budou starší a nebudou moci do schodů,” dodává s úsměvem architekt a upozorňuje, že vila může být maximálně prosklená, protože pozemek je natolik velký, že majitelé mají doma i tak naprosté soukromí.

Fotogalerie:

Text: Lenka Zahradníková, Foto: Iveta Kopicová, Kontakt: Architektonická kancelář ADR, architekt Aleš Lapka

Související články

Návštěvy moderních bytů

Návštěvy stylových interiérů

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *