• Kuchyňský ostrůvek? Rozhodně ano!

    Při plánování nové kuchyňské sestavy možná váháte, zda do ní naplánovat také kuchyňský ostrůvek. My jsme jednoznačně pro jeho zřízení. Aby ne. Podléhá veškerým moderním trendům a je praktickou součástí každé kuchyně. Sdílet článekKomentáře komentáře

  • 7 TIPŮ, JAK NEJEN OPTICKY NAFOUKNOUT PŘEDSÍŇ

    Předsíň nebývá bohužel velká, a přitom právě v ní potřebujeme prostor na sezení a hodně úložného místa. Jak ji zařídit, abychom se v ní pohodlně obuli a zároveň pojala všechny naše boty, bundy a kabáty. A přitom ještě působila uklizeně a byla reprezentativním vchodem do našeho domova? Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Víte co jsou kokedamy?

    Pokojové rostliny nemusí být nutně jen v květináči nebo ve váze. Ať už bojujete o každý kousíček místa v bytě, nebo zkrátka máte rádi nápadité dekorace, oba případy můžete hravě vyřešit pomocí „zahrady na niti“. Kokedamy nebo květiny ve skleněné formě jsou křehké i překrásné. Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Jak natřít pergolu, aby radost z nového nátěru vydržela co nejdéle

    Venkovní dřevo je po celý rok vystavováno nepříznivým povětrnostním vlivům v podobě prudkého slunečního záření, zvýšené vlhkosti, měnící se teploty. Základem úspěchu je kromě vysoké kvality a vysušení dřeva i samotný nátěr. Sdílet článekKomentáře komentáře

Stromeček pod vánočním stromkem

Připadá vám, že jeden stromek je málo? Pak ho můžete doplnit dalšími stromečky v podobě okrasných citrusů nebo bonsají. Rozsvítí váš domov a navíc, když si je po vánocích necháte, nebudete vypadat jako blázni.

Pořídíme-li si stromek citrusu domů, budeme-li se dostatečně starat, můžeme očekávat výsledky.

Pořídíme-li si stromek citrusu domů, budeme-li se dostatečně starat, můžeme očekávat výsledky.

 

Citrusy

Stromek citrusu nezapomeneme při transportu z obchodu dostatečně chránit před chladným počasím. Pokud chceme rostlinu úspěšně pěstovat, je bohužel nutné většinu plodů odstranit. V průměru by mělo připadnout 20-30 listů na jeden plod. V bytě totiž nevytvoříme stejné podmínky pro zdárný růst jako ve skleníku. Velké množství plodů by rostlinu vysílilo natolik, že bychom se dalších plodů dočkali až za několik let, pokud by rostlina vůbec přežila. Pro pěstování v bytě jsou vhodnější drobnoplodé odrůdy a remontantní (kvetou několikrát ročně) druhy citrusů. Citrusy se nejčastěji prodávají roubované či očkované, je nutné zvolit si rostlinu s vhodnou podnoží pro pěstování v bytě, zde se vyplatí poradit se zkušeným citrusářem. Rostliny přezimující v bytě hnojíme celoročně jednou za 14 dní až měsíc (dle intenzity růstu) hnojivem na citrusy, jen v zimním období snížíme dávku hnojiva na polovinu. Pokud je to možné, rostliny letníme v polostínu na balkoně či zahradě.
Rostliny umístíme buď do chladnější místnosti a na světlé místo u okna, ne na přímé slunce, nebo v zimě nasvítíme rostlinu bodovým světlem. Intenzita zalévání je závislá na teplotě pěstování. Při přezimování v chladu zálivku omezíme. Zaléváme důkladně a pak necháme zeminu vyschnout, trvalé mokro či přelévání vede k zahnívání kořenů. Citroníky lze samozřejmě pěstovat v zimních zahradách či vyhřívaných sklenících. V zimním období by se teplota měla pohybovat okolo 10 °C.
Pro pěstování v domácnosti lze doporučit Kalamondin (Citrus madurensis), který snáší dobře tvarování, a tudíž jej lze pěstovat jako bonsai, Kantonský citroník neboli Rangpur (Citrus limonia), Kumquat (Fortunella), citroník (Citrus limon), Mexický lajm (Citrus aurantifolia), který je citlivý na teplo, teplota v zimě by neměla klesnout pod 12 °C, a Chinotto (Citrus myrtifolia), který lze též tvarovat jako bonsai.

Pěstování bonsají je poměrně náročné. Kdo jim ovšem propadne, rád jim čas investuje.

Pěstování bonsají je poměrně náročné. Kdo jim ovšem propadne, rád jim čas investuje.

 

Bonsai

Tato rostlinka potřebuje pravidelnou péči především proto, že ji pěstujeme ve velmi malé a mělké misce. Bonsaje rychle vysychají a potřebují každodenní zálivku nejlépe dešťovou nebo odstátou vodou. Pokojové bonsaje umístíme na okno směrem na západ či východ. Nejčastěji si můžeme vybírat bonsaje vytvořené z pokojových rostlin – fíkusů či tlustice, které jsou cenově přijatelné. Bonsaje přihnojujeme hnojivem na bonsaje od jara do podzimu jednou za 14 dní, v zimě jednou za měsíc, zároveň omezíme zálivku. Rostliny letníme od půlky května až do poloviny září. Teploty by neměly klesnout pod 10 °C (záleží na nárocích pěstované rostliny).

Text: Věra Bruknerová, Foto: archiv
Sdílet článekShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Komentáře

komentáře