• Jak si ve sprše snadněji oholit nohy

    Vybrat správný sprchový set do sprchového koutu není nic snadného. Musí splňovat tolik kritérií! Na mezinárodním koupelnovém veletrhu ISH jsme jeden našli. Sprchování dokonce zase o něco víc povyšuje. Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Na co si dát pozor při nákupu zahradního stanu

    Léto je v plném proudu a posezení ve stínu je v podstatě nutností. Pokud jste si doposud efektivní zastínění nepořídili a nevíte, kterému dát přednost, pak přinášíme tip na méně obvyklé řešení. Zahradní stan. Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Stěhování řešte rychle a efektivně

    Rozhodnete-li se přestěhovat, může se zdát stěhování vlastními silami levnější, nicméně v konečném důsledku zpravidla přijdete o hodně času. Ten lze využít mnohem efektivněji, třeba na realizaci nových projektů v zaměstnání. Buďme tedy konkrétní a podívejme se mnohem podrobněji na výhody stěhování pomocí profesionální firmy.  Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Zahradní posezení: I na detailech záleží

    Plánujete stavbu nového zahradního posezení, anebo uvažujete o komplexnější rekonstrukci toho stávajícího? Pak nezapomeňte ani na zdánlivé detaily, jež mohou rozhodovat o celkovém vzhledu a funkčnosti exteriéru. Na co všechno si dát při zařizování venkovního posezení pozor? Jak vybírat jednotlivé komponenty? Sdílet článekKomentáře komentáře

Rozměry pro plánování kuchyně. Část druhá.

V prvním díle o rozměrech při plánování kuchyně jsme se zabývali základními rozměry a nyní navazujeme uspořádáním jednotlivých zón. Pokud totiž  nebude toto fungovat, nebudete v kuchyni ani vy rádi vařit. 

Při navrhování kuchyně je dobré vycházet z takzvaného pracovního trojúhelníku. Jde o rozmístění tří pracovních zón a vzdáleností mezi nimi. Jsou to zásobovací zóna, mycí a varné centrum. Jedná se vlastně o pohyb mezi chladničkou, dřezem a sporákem. Logicky vyřešený pracovní trojúhelník nás vede správně od jedné činnosti k druhé. Podle odborníků by celkový obvod trojúhelníku neměl přesáhnout 8 m. Vlastní pracoviště v kuchyni by mělo být, pro ulehčení pracovních úkonů, účelně řešeno, a to podle schématu:

Odkládací plocha – sporák – místo pro přípravu – mytí – odkapávací plocha

Vedle mycího centra by měla být plocha pro přípravu jídla. Délka je od 90 cm. Baterie Kludi Logo Neo

Vedle mycího centra by měla být plocha pro přípravu jídla. Délka je od 90 cm. Baterie Kludi Logo Neo

Potřebné manipulační rozměry a prostorové vazby:

• Nejvhodnější místo na přípravu jídla je plocha mezi varnou deskou a dřezem. Je nejvíce frekventované, doporučená délka je 90 cm – 120 cm.
• Vedle varné plochy je třeba místo na odkládání nádobí, v délce cca 50 cm.
• Potřebná vzdálenost mezi protilehlými skříňkami je cca 120 cm, z důvodů možného otevírání dvířek na obou stranách.
• Výška pracovní desky od podlahy se pohybuje od 85 do 105 cm, záleží na výšce postavy. Pokud je to možné, je vhodné umístění varného centra cca 10 cm pod úrovní pracovní desky.
• Výška soklu pod kuchyňskou linkou bývá cca 10 až 15 cm, nutné je dostatečné odstoupení pro chodidla.
• Vzdálenost horních skříněk od pracovní desky se doporučuje od 55 až 60 cm. Nesmí bránit ve výhledu na pracovní plochu.
• Horní skříňky by měly být dobře dostupné, jejich hloubka se pak pohybuje kolem 20 až 35 cm.

Umístění spotřebičů :

Méně obvyklé zabudování pečící trouby vyzdvihne kreativní povahu. spotřebiče Franke

Méně obvyklé zabudování pečící trouby vyzdvihne kreativní povahu. Spotřebiče Franke

• Myčku je vhodné umístit do těsné blízkosti dřezu.
• Pečicí troubu do výšky 90 až 110 cm, abychom se nemuseli ohýbat a aby bylo do trouby vidět.
• Blízko trouby má být i odkládací plocha.
• Mikrovlnná trouba může být zabudována výše, ideálně do výšky očí, maximálně však do výšky 150 cm od podlahy.

Skladebné rozměry běžných spotřebičů:

• Hloubka pracovní desky 60 cm, mezi protilehlými pracovními deskami vzdálenost minimálně 120 cm.
• Sporák: hloubka 60 cm, délka 60 cm, trouba na pečení: 60 cm, délka 60 cm.
• Jednodřez: hloubka 60 cm, délka 60 cm. 
• Dvoudřez s odkapávací plochou: hloubka 60 cm, délka 150 cm.
• Myčka: hloubka 60 cm, délka 45 – 60 cm.
• Lednice, mraznička: hloubka 60 cm, délka 60 cm.

Použití a skladebné rozměry typizovaného kuchyňského nábytku:

• Dolní skříňky se používají pro úschovu těžkých, velkých a méně často používaných kusů nádobí a pro kuchyňské přístroje, vyrábí se přibližně v těchto rozměrech: hloubka 60 cm, délky v modulové řadě (dle výrobce) 30 – 45 – 60 – 75 – 90 – 120 cm.
• Horní skříňky mají menší hloubku z důvodu využití pracovního prostoru pod nimi. V jejich nižších policích bývá snazší manipulace bez shýbání, vyšší police jsou dostupné hůře. Délky odpovídají modulům spodních skříněk, hloubka je cca 20 – 35 cm.
• Vysoká skříň se používá pro zásoby, nebo pro uschování úklidových předmětů, pro vestavbu lednice nebo mikrovlnné trouby do zvolené výšky, hloubka 60 cm, délka 60 – 90 cm.
• Dřez a odkládací plochy se umísťují nad dolní skříňky, hloubka činí 60 cm, délka dle potřeb v modulech 60 – 75 – 90 – 120 cm.

KUCHYNĚ_ROZMĚRY_3 KUCHYNĚ_ROZMĚRY_1KUCHYNĚ_ROZMĚRY_2

 
Připravila: Karolína Sornas, Foto: Le Bon, Franke, Kludi, Kapitoly o bydlení

Související články:

Rozměry pro plánování kuchyně. Část první.

Dispozice bytu a jeho zóny

Nároky na plochu v ložnici

Sdílet článekShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Komentáře

komentáře