• Minimalistické tvary, maximum možností
    Novinky v kolekci KOLO Twins

    Současné trendy v zařizování koupelen jasně směřují k větší lehkosti. Kolekce KOLO Twins, která získala prestiží ocenění Red Dot Design Awards, je nyní obohacena o umyvadla Low Rim v moderním designu. Rozšířenou nabídku umyvadel provází i doplnění nových skříněk. Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Jak na dětský pokoj pro školáka

    Máte doma ratolest, ze které se stává dítě školou povinné a v září usedne poprvé do lavice? Tato životní změna si žádá i zásah do vzhledu a uspořádání dětského pokoje. A prázdniny jsou ideální dobou, kdy můžete pro své potomky připravit místo, kde se budou cítit dobře nejen při učení. Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Trendy krytiny do každé rodiny

    Poradíme vám, jak se zorientovat na trhu s podlahovými krytinami. Zaměříme se na současné trendy, řekneme si, kam se který materiál hodí, a které podlahoviny neomrzí ani za 10 let. Kontakt: KPP Související články: Vše o ekologických podlahách Švédka, kterou by chtěl mít doma každý Vinyl nebo laminát? Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Co je rekuperace tepla a jak může ušetřit peníze?

    Představte si situaci, kdy teplo z kuchyně, koupelny a jiných místností neodchází bez dalšího užitku, „ale recykluje“ se a vy je znovu použijete pro vytopení  domácnosti. Fikce? Kdepak, právě toto je základní princip rekuperace, který využívají nejen podniky, ale čím dál častěji i domácnosti. Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Rodinný dům navrhl architekt Eric Grondal pro svou pětičlennou rodinu. Nachází se v lesíku v belgickém městě Tilff. Foto: Schüco
  • Cihlový základ, který prostorově definuje suterén, harmonicky ladí k patinované měděné fasádě dvou navazujících podlaží. Foto: Schüco
  • Díky okolnímu prostředí vůbec nevadí, že jsou uvnitř ponechány stěny z betonu. I tak se tu návštěvní cítí velmi příjemně, na dosah přírody. Foto: Laurent Brandajs

Rodinný dům uprostřed lesa

Zalesněný pozemek situovaný v prudkém svahu nedaleko malého belgického města Tilff  kladl na architekta Erica Grondala mimořádné nároky. Kritériem výstavby vlastního domu pro pětičlennou rodinu byla udržitelnost, environmentální ohleduplnost a maximální souznění objektu s okolím. U takovéhoto zadání nesmí chybět dostatečný přísun přirozeného denního světla bez zbytečného plýtvání energiemi. Důmyslně navržený systém zasklení tento požadavek naplňuje i co do volby materiálu, tepelné izolace a barevného provedení rámů.

Na první pohled působí pozice rodinného domu neobvykle. Objekt, umístěný kolmo k malé soukromé příjezdové cestě a strmému svahu, je jakousi překážkou či závorou v terénu. Vypadá však zcela přirozeně, organicky, je v dokonalé symbióze s prostředím, což také bylo záměrem autora. Architekt chtěl budovu navrhnout co nejohleduplněji, aby splynula s okolím, byla udržitelná, energeticky efektivní a nijak nezatěžovala přírodu.

Cihla, lámaný kámen a měděná fasáda s patinou

Vedle tvaru a uspořádání měla na charakter a míru integrace domu do okolí významný vliv volba materiálů. Cihlový základ, který prostorově definuje suterén, harmonicky ladí s patinovanou měděnou fasádou dvou navazujících podlaží. Díky různé šířce panelů v matné hnědé barvě, které působí teplým dojmem, má fasáda nepravidelnou vertikální strukturu a pod různými úhly pohledu se její vzhled mění. Celkový dojem z fasády je velmi přirozený a uvolněný. Je to jakási projekční plocha pro proměnlivou hru světla a stínu, kterou vytvářejí četné koruny stromů a skrze ně pronikající sluneční paprsky.

Celkový dojem z fasády je velmi přirozený a uvolněný. Je to jakási projekční plocha pro proměnlivou hru světla a stínu, kterou vytvářejí četné koruny stromů a skrze ně pronikající sluneční paprsky. Foto: Laurent Brandajs

Celkový dojem z fasády je velmi přirozený a uvolněný. Je to jakási projekční plocha pro proměnlivou hru světla a stínu, kterou vytvářejí četné koruny stromů a skrze ně pronikající sluneční paprsky. Foto: Laurent Brandajs

Funkčnost a nadčasovost dominují interiéru

Zatímco vnější plášť budovy v zemitých odstínech dokonale splývá s přírodou, uvnitř na nás čeká velmi moderní interiér. Světlé barvy, přiznaný pohledový beton, šedý přírodní kámen na podlahách a celá řada dřevěných prvků vytvářejí v kombinaci s množstvím přirozeného denního světla současnou funkční atmosféru. Při pohledu zvenku se míra zasklení může zdát zbytečně umírněná. Avšak díky správně koncipovanému rozmístění prosklených fasádních jednotek, oken, posuvných dveří a střešního zasklení je v průběhu celého dne zajištěn naprosto optimální dopad světla do všech užitných zón, což vede k minimálnímu využití umělého osvětlení.

Na severní straně je nad základnou pro fasádu charakteristická vyčnívající jednotka s přesahem o 1,2 m, která je s hlavní částí budovy propojena prostřednictvím střešního zasklení o ploše 17 m2. Od časného rána tak tato vertikální pásová okna dodávají dostatek denního světla do centra budovy. Dalšími zdroji přirozeného světla jsou dvoupodlažní fasádní jednotky na západní straně a 7,5 m široká stěna zpřístupňující jižní terasu. Na terasu se vstupuje přes třídílnou posuvně zdvižnou konstrukci, instalovanou na celou výšku patra – od stropu až k podlaze. V otevřeném stavu je stěna kompletně „zaparkovaná“ ve falešném prostoru fasády, čímž v přízemí krásně rozšiřuje a propojuje prostor kuchyně a jídelny s terasou.

Architekt kladl důraz na maximální propojení interiéru s exteriérem. Foto: Laurent Brandajs

Architekt kladl důraz na maximální propojení interiéru s exteriérem. Foto: Laurent Brandajs

Pásová okna i skrytě integrovaný systém posuvných dveří

Použité výplně otvorů v domě rodiny Grondal se liší velikostí, tvarem i funkcemi. Jejich společným a sjednocujícím prvkem jsou štíhlé hliníkové profily německé značky Schüco v sytě černém odstínu RAL 9005. Jak sloupko-příčkový fasádní systém Schüco FW 50+, štíhlé vertikálně zasazené okenní jednotky Schüco AWS 75.SI, tak i posuvně zdvižné dveře ze systému Schüco ASS 70.HI působí jako plně integrované designové prvky. Všechny jednotky byly osazeny izolačním trojsklem.

Ekologický rámec pomocí udržitelné technologie

V souladu s promyšleným, vysoce kvalitním a dobře izolovaným pláštěm budovy zvolil architekt a klient v jedné osobě z bioklimatických důvodů také udržitelné domácí technologie. Energetické požadavky na provoz podlahového topného systému jsou tak pokryty tepelným čerpadlem, teplá voda je produkována prostřednictvím solárních panelů, umístěných na ploché střeše. Automatizovaná ventilace se zpětným získáváním tepla nebo cisterna na užitkovou vodu o objemu 10 000 litrů udržitelný koncept budovy systematicky doplňují.

Díky velkým proskleným plochám vchází dovnitř dostatek denního světla. Velmi příjemný je i pohled ven. Foto: Jasmine van Hevel

Díky velkým proskleným plochám vchází dovnitř dostatek denního světla. Velmi příjemný je i pohled ven. Foto: Jasmine van Hevel

Připravila: Redakce, Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Jasmine van Hevel, Grondal Architecture

Fotogalerie:

Související články:

Vila bez schodů

Dokonalé soukromí v rodinném domě

Opomíjené riziko spojené s koupí nemovitosti. Jak se mu vyhnout?

Dům v zemi

Moderní rodinný dům na kraji lesa

Sdílet článekShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Komentáře

komentáře