• Od dlaždiček k (významným) plnovousům

    Oslí můstek je výraz, který se uplatňuje zejména v řečnictví. Označuje obratné nebo naopak nešikovné propojení dvou jinak nesouvisejících témat. Tak praví Wikipedie. A každý řečník, novinář nebo moderátor by vám potvrdil, že vymyslet dobrý oslí můstek není vůbec jednoduché. Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Jaké budou nejvyšší výdaje při rekonstrukci domu

    V některých případech je výhodnější koupit starý dům a ten rekonstruovat, než si pořídit bydlení nové. Důvodů může být hned několik. Pádným argumentem je rozdílnost cen mezi novostavbou a původní stavbou a častokrát hraje významnou roli lokace nemovitosti. Zatímco novostavby bývají postaveny na zelené louce, původní domky bývají v dochozí vzdálenosti od MHD, škol, lékařů, potravin […]

  • Jak v kuchyni vše sladit

    Kuchyňský prostor musí být sice řešen co možná nejefektivněji s důrazem na funkční prvky, ale primárně nás stejně zajímá jedna jediná věc: vzhled. Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Jak na zelenou vodu v bazénu

    Pokud dáváte přednost koupání v rybníku před bazénem, a to kvůli bazénové chemii, pak zpozorněte. Našli jsme řešení, jak bazén ošetřit bez volného chlóru. Chlordioxid vyhovuje atopikům i alergikům a navíc vám jeho správným používáním bazén nezezelená, jak se častokrát stává v případě používání bazénové chemie.  Sdílet článekKomentáře komentáře

  • Jídelní stůl může v malé kuchyni zastoupit jednoduchá deska pod oknem.
  • Bude-li dřez těsně u stěny, pak se v něm budou špatně omývat větší kusy nádobí
  • Využít můžete i prostor mezi horními a spodními skříňkami.
  • V tomto uspořádání bude potřeba, aby kuchyně byla stále uklizená. Jinak prostor bude působit chaoticky.
  • Prakticky využitý každá stěna nevelkého prostoru.

Malá kuchyně nemusí být nepohodlná, aneb do kuchyně vneste řád

Nepohodlně se vaří v malé kuchyni, která je navíc neprakticky a nepřehledně uspořádaná. Jak tedy vařit s radostí? Do kuchyně musíme vnést řád.

Vymlouvat se na malý prostor je zbytečné. Ano, jeho zařízení je vždy kompromisem, nicméně zvážíme-li důsledně, bez čeho se tu obejdeme, a co naopak potřebujeme k pohodlnému vaření, pak může být minikuchyně stejně praktická jako její větší sestra.

V tomto uspořádání bude potřeba, aby kuchyně byla stále uklizená. Jinak prostor bude působit chaoticky.

V tomto uspořádání bude potřeba, aby kuchyně byla stále uklizená. Jinak prostor bude působit chaoticky.

I zde existují pravidla

Podobně jako při zařízení jiných místností se i v kuchyni řídíme osvědčenými pravidly. Podle odborných studií můžeme kuchyň rozdělit na tři zóny – zónu skladování potravin (chladnička, mraznička, spíž), zónu vaření (pracovní plocha, sporák, trouba) a mycí centrum (dřez a jeho nejbližší okolí). V ideálním případě by měly tyto zóny tvořit vrcholy rovnostranného trojúhelníku s délkou strany 90 cm. Tehdy totiž máme v kuchyni dostatek místa pro pohodlný pohyb a vše je snadno dosažitelné. V reálném životě však podle tohoto pravidla můžeme zařídit kuchyň jen málokdy.

Vyjděme tedy z reálné situace. Těžký a velký nákup chceme hned uklidit, a tak oceníme zónu skladování potravin v blízkosti dveří. Vhod přijde i blízkost pracovního místa, ze kterého můžeme nákup pohodlně ukládat. Nejvíce činností se odehrává mezi dřezem a varnou deskou, z tohoto důvodu je praktické obě centra umístit do jedné linie, mezi kterými bude k dispozici dostatečně velká pracovní deska. O krok dál budou ti, kteří mycí centrum umístí v blízkosti chladničky, zjednoduší se tím příprava jídel.

Prakticky využitá každá stěna nevelkého prostoru.

Prakticky využitá každá stěna nevelkého prostoru.

Hra na schovávanou

Dostatečně velký pracovní prostor získáme tím, že si pořídíme maximální množství úložných skříněk. Ideální je využít každý centimetr čtvereční, horní skříňky tedy mohou být až ke stropu, rohový díl oplývá nebývale velkým obsahem a podstavec spodních skříněk můžeme proměnit v zásuvku (např. pro čisticí prostředky). Pracovní plochu lze navíc rozšířit pomocí výsuvné desky umně skryté v nábytkovém dílu.

Kuchyni navrhněte ode zdi ke zdi a až ke stropu.

Kuchyni navrhněte ode zdi ke zdi a až ke stropu.

Pořádek tam, kde to není vidět

Vítaným pomocníkem v boji o prostor je pořádek. Každý předmět má mít vlastní místo, a to nejen pro ty věci, které vidíme, ale i ty uvnitř skříněk a zásuvek. Uživatel se tak pohodlně orientuje ve vybavení a navíc díky pořádku ušetří potřebné centimetry. Kuchyňské nářadí, nádobí, příbory ad. lze přehledně poskládat do úložných boxů, pořadačů, k dispozici jsou zarážky na talíře, speciální boxy na nože, kořenky, dózy na potraviny aj. Vnitřní program bývá vyroben z kovu, levnější provedení je z plastu, u finančně náročnějších sestav bývá obvykle ze dřeva. Abychom beze zbytku využili vnitřní program skříněk, musíme mít možnost zásuvku nebo dvířka dostatečně otevřít. To dovolí plnovýsuvy, které zajistí vyjetí celé zásuvky, takže uživatel přehledně vidí celý obsah a může jím pohodlně manipulovat. Dvířka by měla mít závěsy umožňující otevírání do úhlu 125º.

Jedeno z možných řešení rozšíření pracovního prostoru.

Jedeno z možných řešení rozšíření pracovního prostoru.

Při plánování kuchyně nezapomeňte:

1. Pracovní deska by měla být přibližně ve výšce vašich loktů, tj. asi v 90 cm.
2. Hloubka pracovní desky je alespoň 60 cm.
3. Varnou desku nenavrhujeme do rohu, ale alespoň 40 cm od stěny. Jinak budeme narážet nádobím do zdi.
4. Ze stejného důvodu dodržujeme vzdálenost 40 cm také mezi stěnou a dřezem.
5. Mezi dřezem a varnou deskou ponechte alespoň 60 cm pracovní desky.

Nezapomeňte na ergonomii:

  1. Varná deska by měla být umístěna níž než pracovní deska. Lépe tak uvidíte do hrnců.
  2. Mezi digestoří a varnou deskou musí zůstat 75 cm volného prostoru, zaručí vám to bezpečný provoz.
  3. Troubu umístěte do výšky očí. Bude se vám pohodlněji manipulovat s nádobami.
  4. Rychlovarnou konvici, toustovač, odšťavovač ad. lze uklidit do skříňky s roletkou. Máte je po ruce, a přitom budou schované. Nezapomeňte na blízkost elektrické zásuvky.
  5. Některé malé spotřebiče mohou být v rozkládacím provedení součástí sestavy. Nepřekáží a jsou po ruce (např. kráječ).

Text: Lenka Zahradníková, Foto: Hanák nábytek, Dizainall, Ikea, LAV-IN, ATAK design, Pinterest a archiv

Fotogalerie:

 

Související články:

Klepejte maso rovnou na kuchyňské desce

Jak správně vybrat nerezový dřez?

Umístění kuchyně z pohledu feng shui

Rozměry pro plánování kuchyně. Část první.

Kuchyně v paneláku. Necelých 6m2

Sdílet článekShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Komentáře

komentáře